¿Tienes problemas para visualizar? Mira este boletín en tu navegador.

Butlletí número 4

JULIOL-OCTUBRE 2017

DAVANTAL

Xarxes internacionals de l'IERMB

Amb la finalitat de cooperar amb altres instituts d’estudis metropolitans, i de potenciar la dimensió exterior de la seva activitat, l'IERMB participa en diverses xarxes i acords internacionals de recerca:  
Global Network on Safer Cities (GNSC) (UN-Habitat), xarxa d’UN-Habitat que té per objectiu recolzar les autoritats locals i els actors urbans a fi de garantir la seguretat urbana, contribuint així a aconseguir millors ciutats per a tothom. L’IERMB hi pertany a través de The Barcelona City Lab on Safer Cities, que es concep com un fòrum de seguretat urbana format per representants públics, tècnics i societat civil, representats mitjançant la universitat i les institucions locals; entre els seus partners hi ha, a banda de l’IERMB, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, el Fòrum Europeu de Seguretat Urbana (EFUS).
Red de gobernanza metropolina, amb seu a Guadalajara, Estat de Jalisco, Mèxic, es tracta d'una xarxa interinstitucional que vincula universitats, instituts de recerca, administracions públiques i actors de la societat civil vinculats a qüestions de governança metropolitana, polítiques públiques i urbanisme, i orientada a produir coneixement i solucions conjuntes als problemes que enfronten les grans ciutats. L’IERMB és membre fundacional de la xarxa.
Centro Interdisciplinar de Estudios Metropolitanos (Centromet), amb seu a l'Estat mexicà de Querétaro, es tracta d’un nou consorci d’estudis metropolitans format per equips de recerca de la xarxa CONACYT (el sistema públic mexicà de ciència), el seu objectiu és desenvolupar projectes interdisciplinars connectats als principals reptes de les metròpolis, en els camps de la governança, la sostenibilitat, la seguretat i les smart cities. L’IERMB ha participat en l’espai fundacional de CentroMet i es compromet a desenvolupar tasques de recerca conjunta, intercanvi i assessorament.
 Centro Interinstitucional de Movilidad Urbana (CILOT), amb seu a la Universidad Nacional de Avellaneda, àrea metropolitana de Buenos Aires, Argentina, es tracta d’una xarxa formada per universitats, instituts de recerca i agents socioeconòmics, amb l’objectiu de promoure activitats d'investigació, formació, innovació i transferència científica en els camps del transport, la logística, la mobilitat urbana i el desenvolupament sostenible. L’IERMB s’hi vincula en tant que membre del consell internacional del CILOT i per mitjà d’un conveni de desenvolupament de recerques conjuntes.
 Universidad Nacional General Sarmiento (UNGS), Instituto del Conurbano, amb seu a l’àrea metropolitana de Buenos Aires. La UNGS és la seu del Instituto i del Observatorio del Conurbano, espais respectius de formació i producció de coneixement sobre la metròpoli de Buenos Aires. La UNGS i l’IERMB es vinculen per mitjà d’un conveni de cooperació que preveu el desenvolupament conjunt i coordinat de projectes de recerca, formació i generació de xarxes associatives.
Red Desarrollo Rural Sostenible, xarxa de recerca en què hi participa el Departament d’Ecologia i Territori de l’IERMB juntament amb  la Pontificia Universidad Javeriana (Colòmbia), la Universidad Nacional (Costa Rica), FLACSO (Equador), el Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural (RIMISP), i  la Universidad Pablo de Olavide (Sevilla). El projecte té l'objectiu d'establir una plataforma de col·laboració Sud-Sud i Nord-Sud que permeti contrastar els resultats obtinguts en les investigacions sobre l'anàlisi de sistemes agrícoles; i ajuntar esforços a fi de dissenyar, posar en marxa i avaluar conjuntament propostes d'investigació. 
Sustainable Farm Systems: long-term socio-ecological metabolism in western agriculture,  xarxa de recerca en què hi participa el Departament d’Ecologia i Territori de l’IERMB juntament amb la Universitat de Barcelona. Reuneix  les universitats de Saskatchewan (Canadà), Michigan (Estats Units), Alpen-Adria Klagenfurt (Àustria), Nacional de Colòmbia (Colòmbia), L’Havana (Cuba) i Pablo de Olavide (Sevilla). El projecte està finançat pel Social Science and Humanities Research Council del Canadà, i té el propòsit d’analitzar de forma comparada les transicions de l’agricultura a una i altra banda de l’Atlàntic des del punt de vista de la interacció que manté amb els sistemes naturals a través dels fluxos d’energia i materials moguts al territori. 

RECERQUES I PUBLICACIONS 

Projecte Territori Besòs

El Projecte Besòs (Juliol 2017) recull els treballs de diagnosi i propostes per a l'elaboració de l'Agenda Besòs, realitzats amb participació de l'equip IERMB-IGOP, en col.laboració amb Barcelona Regional, i en el marc del conveni amb el Consorci Besòs. L'IERMB s'ha centrat en l'anàlisi de les dinàmiques socials, habitacionals i de mobilitat, mentre que l'IGOP ha elaborat l'estudi del teixit associatiu, la innovació social i la trajectòria de polítiques públiques. Ambdós equips han participat conjuntament en la redacció d’objectius estratègics i accions.
Llegiu-ne més

Estudi d'avaluació de les necessitats de rehabilitació energètica i situacions de pobresa energètica a Santa Coloma de Gramenet

L'objectiu d'aquest projecte és la realització d'una prova pilot d'anàlisi de les necessitats de rehabilitació energètica i la pobresa energètica amb una metodologia que combina el buidatge de les dades del cadastre amb l’assignació de valors de demanda energètica treballats en els models de l’equip de recerca i sota diferents escenaris (diferents tipologies de llar, preus de l’energia…).
Llegiu-ne més

Programes d'actuació municipal d'habitatge de Prats de Lluçanès, Caldes de Montbui i Cardedeu 

El  20 de juliol s’ha lliurat el darrer dels 3 Programes d’actuació municipal d’habitatge (PAMH) als que ha donat suport l’IERMB: Prats  de Lluçanès, Caldes de Montbui i Cardedeu. Els PAMH han estat redactats per Anna B. Sánchez,  investigadora de l’Àrea d’Habitatge de l’IERMB, de manera coordinada amb l’Oficina d’Habitatge de Diputació de Barcelona. El PAMH és un instrument de …
Llegiu-ne més
Espai metròpoli

ESPAI METRÒPOLI

Jornada “Espai Metròpoli” Resultats sintètics de l’Enquesta de Condicions de Vida

El dia 8 de novembre tindrà lloc a les 12:30h a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (Sala de Plens) la jornada d’“Espai Metròpoli”, “Enquesta de Condicions de Vida 2016. Resultats sintètics Àrea Metropolitana de Barcelona”. A l’acte hi participaran Janet Sanz, Vicepresidenta de Planificació Estratégica de l’AMB; Sergio Porcel, Cap de l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de …
Llegiu-ne més

Jornada “Espai Metròpoli” Sistema d’indicadors i equipaments metropolitans

El dia 6 de juliol ha tingut lloc a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona la jornada d’“Espai Metròpoli”, “Sistema d’indicadors i equipaments metropolitans” amb motiu de la presentació de la publicació “La metrópoli en 100 indicadors. L’AMB en xifres 2016”. A l’acte hi han participat, Francesc Magrinyà, director de l’Àrea de Planificació estratègica de l’AMB; Ricard Gomà, professor …
Llegiu-ne més

ENQUESTES

 TREBALL EN CURS

Enquesta de Mobilitat en dia Feiner (EMEF) 2017       

L’objectiu de l’EMEF és conèixer les pautes de mobilitat en dia feiner (de dilluns a divendres no festius), de la població de 16 i més anys resident a l’àmbit territorial del Sistema Tarifari Integrat de l’àrea de Barcelona i de la comarca del Berguedà.
Univers: població de 16 i més anys resident a àmbit territorial del Sistema Tarifari Integrat de l’àrea de Barcelona i de la comarca del Berguedà
Persones enquestades: 10.100
Data d'inici: 19/10/2017
Data de finalització: 15/12/2017
Tipus d'enquesta: telefònica (CATI)
Empresa de treball de camp: Instituto Apolda, S.L.
Entitat promotora: Autoritat del Transport Metropolità de l'àrea de Barcelona i Institut d'Estadística de Catalunya
 Més informació a Pàgina web de l'EMEF
 TREBALL EN CURS

Enquesta sobre relacions veïnals i convivència als barris ECAMB-2017       

L’objectiu principal de l’ECAMB és recollir informació sobre les dinàmiques socials i de població als barris, mesurar les condicions de sociabilitat i la freqüència de conflictes relacionals i dels problemes socials als barris, així com estudiar els seus efectes en les relacions de veïnatge i en la implicació comunitària. Així, l’ECAMB es planteja com una eina estadística que dotarà a l’AMB i als seus municipis d’informació per dissenyar intervencions i polítiques de veïnatge i de convivència.
Univers: població de 16 i més anys resident l'Àrea metropolitana de Barcelona
Persones enquestades: 2.500
Data d'inici: 9/10/2017
Data de finalització: 30/11/2017
Tipus d'equesta: telefònica (CATI)
Empresa de treball de camp: Instituto Apolda, S.L.
Entitat promotora: AMB
 TREBALL EN CURS

Enquesta de Cohesió Urbana ECURB-2017       

L’objectiu principal de l’ECURB és disposar d’un instrument que permeti estudiar fenòmens socioterritorials amb implicacions i/o conseqüències sobre la cohesió social. La informació generada a partir de l’anàlisi de les seves dades ha de generar un coneixement rigorós de les dinàmiques i dels processos socioterritorials que tenen lloc a la metròpoli de Barcelona.
Univers: població de 16 i més anys resident a Regió Metropolitana de Barcelona
Llars enquestades: 8.250
Data d'inici: 12/09/2017
Data de finalització: 30/11/2017
Tipus d'equesta: telefònica (CATI)
Empresa de treball de camp: Instituto DYM, S.L.
Entitats promotores: Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de Barcelona
 Més informació a http://enquestadecondicionsdevida.cat

CAMINAR DE L'INSTITUT

Elena Domene a la International Conference on Transport and Health (ICTH 2017)

La cap de l’Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible de l’IERMB, Elena Domene, ha assistit al International Conference on Transport and Health que s’ha celebrat a Barcelona del 27 al 29 de juny. El tema de ICTH 2017-Barcelona era "Canviant les perspectives: Impactes en la Salut d'exposicions relacionades amb el Transport". L’objectiu de la conferència: ser una trobada de responsables polítics, …
Llegiu-ne més

Marta Murrià a la 7a Escola d’Estiu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC)

La cap de l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’IERMB, Marta Murrià, ha participat a una taula rodona de la 7a Escola d’Estiu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, celebrada els dies 4,5 i 6 de juliol. El tema de la 7a Escola d’Estiu era “El factor humà de la Seguretat, generacions entrellaçades”. Les jornades tenien l’objectiu de …
Llegiu-ne més

Joan Marull a Ghent (Bèlgica)

El cap de l’àrea d’ecologia i territori de l’IERMB, Joan Marull, ha assistit a l’IALE 2017 European Congress que s'ha celebrat a Ghent (Bèlgica) del 12 al 15 de setembre, organtizat per la branca europea de l’IALE (Associació Internacional per a l’Ecologia del Paisatge) i la Universitat de Ghent i sota el lema de “From pattern and process to people and action”. …
Llegiu-ne més

Marc Martí-Costa a Leeds

L’investigador de l’àrea de cohesió social i urbana de l’IERMB, Marc Martí-Costa, ha assistit a la conferència “Rethinking Urban Global Justice: An international academic conference for critical urban studies” de l’RC21 que s’ha celebrat a Leeds de l’11 al 13 de setembre, organitzat pel comitè local del RC21 i la Universitat de Leeds. L’RC21 (Comitè de Recerca 21 sobre Sociologia …
Llegiu-ne més

Maite Pérez a la 45ena Conferència Europea del Transport

La cap de l’àrea de mobilitat de l’IERMB, Maite Pérez, ha assistit a la 45ena Conferència Europea del Transport que sha celebrat a Barcelona del 4 al 6 d’octubre organitzada per l’Associació per al Transport Europeu. La Conferència Europea del Transport (ETC) connecta els mons de recerca, consultoria, política i pràctica. L'assistència a l'ETC permet que els diferents grups interactuin …
Llegiu-ne més

NOVETATS DEL CENTRE DE DOCUMENTACIÓ

L'INDICADOR DEL MES

51,7%

taxa de sobrecàrrega de les llars en règim de lloguer 

Segons els resultats de l’Enquesta de Condicions de Vida de 2016 la taxa de sobrecàrrega de despeses de l’habitatge se situa a l’àrea metropolitana de Barcelona en el 51,7% per les llars que viuen en lloguer. Aquesta taxa s’ha incrementat el 21% respecte la registrada a l’Enquesta de Condicions de Vida de 2011, quan se situava en el 42,9%.
La taxa  de sobrecàrrega (o de sobrecost) de desepeses de  l’habitatge es defineix com el percentatge de llars en  què els costos totals de l’habitatge representen més del 40% dels ingressos disponibles. Es comptabilitzen com a despeses de l’habitatge el lloguer (o els interessos de la hipoteca en cas de ser propietat amb pagaments pendents) i altres despese associades (aigua, electricitat, gas, comunitat, assegurances, taxes municipals, etc)
Els primers resultats de l’ECV 2016 es podran consultar properament a la web de l’IERMB / Enquestes de Cohesió social i urbana.
---
© 2017 INSTITUT D'ESTUDIS REGIONALS I METROPOLITANS DE BARCELONA
Darse de Baja - Editar tu suscripción