Butlletí número 3

MAIG-JUNY 2017

DAVANTAL

Conèixer per transformar la metròpoli

Dues noves publicacions de referència amb anàlisis i indicadors sobre l'àrea metropolitana de Barcelona

“REPENSAR LA METRÒPOLI: noves claus per a un projecte col·lectiu” (Anuari metropolità de Barcelona 2016). Aquesta publicació presenta noves reflexions que són fruit de les recerques més recents dutes a terme al llarg de l’any 2016 pels equips de l’IERMB que han estat treballant en l’anàlisi de les dinàmiques urbanes, socioeconòmiques i ambientals que configuren la realitat metropolitana avui.

La metròpoli en 100 indicadors. L'AMB EN XIFRES 2016. Una selecció dels indicadors més rellevants del Sistema d’Indicadors Metropolitans de BArcelona (SIMBA), plataforma web de serveis estadístics de l’IERMB (https://iermbdb.uab.cat/).100 indicadors amb una pàgina pròpia on es pot trobar en tots els casos un breu resum informatiu, més un tractament en forma de gràfics i taules, per mitjà de les quals es visibilitzen dinàmiques evolutives i àmbits municipals. 

RECERQUES I PUBLICACIONS 

Disponible la recerca en Sostenibilitat en 2016

Ja estan disponibles a la web de l'IERMB els estudis realitzats en el marc del contracte programa AMB-IERMB en l'àmbit de Sostenibilitat (si seguiu els enllaços us podreu descarregar els estudis).

 

 Agricultura metropolitana

 Indicadors d'eficiència territorial

• Xarxa de ciutats

Global Entrepreneurship Monitor – Catalunya Informe Executiu 2016

L’objectiu d’aquest estudi és establir els trets característics dels nous emprenedors i emprenedores, així com de les empreses que creen en l’àmbit de Catalunya i la seva comparativa amb altres regions espanyoles i estrangeres.

Disponible en obert un nou llibre coordinat per Ricard Gomà i Joan Subirats 

El digital CRÍTIC acaba de publicar en obert el llibre digital ‘Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya’, coordinat pel director de l’IERMB, Ricard Gomà, juntament amb Joan Subirats, per analitzar els últims vint anys d’autogovern català: des de la fi del pujolisme a l’actual govern. El llibre, realitzat per una cinquantena investigadors socials, econòmics i polítics, coordinats per …

Llegiu-ne més

Capítol de Ricard Gomà a en el llibre “Pedagogía Social Comunitaria y exclusion social”

Ricard Gomà, ha escrit el capítol "Exclusión y políticas públicas: la construcción colectiva de la inclusión social” de la publicació “Pedagogía Social Comunitaria y exclusion social” editada per l’editorial Popular de Madrid, i coordinada per Txus Morata.

Espai metròpoli

ESPAI METRÒPOLI

Jornada “Espai Metròpoli”: Sistema d'indicadors i equipaments metropolitans

 

El dia 6 de juliol tindrà lloc les 12:00h, a la sala de Plens de l’Àrea Metropolitana de Barcelona la jornada d’“Espai Metròpoli”, “Sistema d’indicadors i equipaments metropolitans” amb motiu de la presentació de la publicació “La metrópoli en 100 indicadors. L’AMB en xifres 2016”.

Llegiu-ne més

ENQUESTES

 TREBALL EN CURS

Enquesta Condicions de Vida ECV-2017       

L’objectiu és obtenir informació anual sobre la renda i les condicions de vida de les llars, la composició de la pobresa i l’exclusió social. L’ECV s’emmarca dins les Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida(EU-SILC) i els seus resultats són comparables a escala nacional i europea.

Univers: població de 16 i més anys resident a Catalunya

Llars enquestades: 2.688

Data d'inici: 2/05/2017

Data de finalització28/07/2017

Tipus d'equesta: personal

Empresa de treball de camp:ANÁLISIS E INVESTIGACIÓN, S.L.

Entitat promotora: Institut d'Estadística de Catalunya

 Més informació a http://enquestadecondicionsdevida.cat

CAMINAR DE L'INSTITUT

L’IERMB a la conferència biennal de la Societat Europea per la Història Ambiental a Zagreb

Els investigadors de l’IERMB, Joan Marull i Claudio Cattaneo, assistiran a la conferència biennal de la Societat Europea per la Història Ambiental que se celebrarà a Zagreb del 28 de juny al 2 de juliol. La Conferència porta per títol “Natures in between. Environments in areas of contact among states, economic systems, cultures and religions” i el seu objectiu és …

Llegiu-ne més

Sessió de treball de Besòs Territori Cooperatiu

El dia 28 de juny ha tingut lloc la sessió de treball “Oportunitats d’enfortiment” del projecte Besòs Territori Cooperatiu, organitzada per Coòpolis amb el suport de l’IERMB. La Sessió s'ha fet a la seu de la Cooperativa Escola Gregal SCCL, Rambla de Prim, 22 de Barcelona. Aquesta sessió buscava donar respostes a les següent preguntes: Quina visió tenen els agents …

Llegiu-ne més

Vittorio Galletto a una jornada sobre “Treball assalariat, cost de la vida i renda garantida”

El cap de l’Àrea d’Economia Regional i Urbana de l’IERMB, Vittorio Galleto, el dia 31 de maig ha participat en una jornada sobre “Treball assalariat, cost de la vida i renda garantida”, organitzada pel Gabinet Tècnic de Programació i Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Concretament, Galletto hi ha fet la presentació “Les desigualtats salarials als municipis de …

Llegiu-ne més

Ricard Gomà a Mèxic

Del 23 al 26 de maig el director de l’IERMB Ricard Gomà s'ha desplaçat a Zapopan (Estat de Jalisco, Mèxic) on ha impartit un seminari. El seminari “Áreas Metropolitanas del Siglo XXI. Nuevas perspectivas y retos de gobernanza” ha estat organitzat conjuntament pel Colegio de Jalisco i la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat impartit per Joan Subirats de l’IGOP-UAB i …

Llegiu-ne més

L’IERMB al 6è Congrés Internacional de la Bicicleta

Les investigadores de l’Àrea de Mobilitat de l’IERMB, Núria Pérez, Gemma Solé i Maite Pérez han assistit al 6è Congrés Internacional de la Bicicleta que s’ha celebrat a Reus els dies 18 i 19 de maig. El congrés és el principal fòrum de Catalunya per tractar sobre les novetats i l’intercanvi d’experiències relacionades amb el món de la bicicleta entre …

Llegiu-ne més

NOVETATS DEL CENTRE DE DOCUMENTACIÓ

L'INDICADOR DEL MES

22,6%

de població de l’AMB ha patit algun fet delictiu

Segons dades l’Enquesta de Victimització de l’AMB (EVAMB 2017), el 22,6% dels habitants de l’àrea metropolitana han estat víctimes d’algun fet delictiu. La victimització es troba en un cicle alcista en què l’índex metropolità se situa per sobre del 20%. Es tracta sobretot de víctimes de fets sense violència contra la seguretat personal i els vehicles (robatoris de bossa, de mòbil i d’objectes i accessoris dels vehicles).

Barcelona i l’àrea del Besòs presenten els índexs de victimització més elevats (24,9% i 23,1% respectivament). La victimització és menor al Llobregat-Continu (20,8%) i la zona del Delta (20,7%), i queda per sota del 20% al Vallès-Collserola (17,4%) i a l’Ordal-Llobregat (16,8%). Pel fa a les ciutats més grans, Badalona (24,0%) i l’Hospitalet de Llobregat (23,4%) tenen els índexs més alts, després de Barcelona.

Els primers resultats de l’EVAMB 2017 es podran consultar properament a la web de lIERMB / Estudis de Convivència i Seguretat Urbana.

---

© 2017 INSTITUT D'ESTUDIS REGIONALS I METROPOLITANS DE BARCELONA