Butlletí número 2

MARÇ-ABRIL 2017

DAVANTAL

Nou Màster Metròpoli en Estudis Urbans i Metropolitans de l'IERMB

El Màster, en tant que espai de formació avançada, té com a objectiu principal proporcionar les millors eines per a la comprensió i la gestió de les dinàmiques i les polítiques municipals i metropolitanes. Aques­ta finalitat es planteja des de dues perspectives relacionades: l’anàlisi i la governança urbana i metropolitana.

L’itinerari d’anàlisi ofereix una formació orientada a la recerca aplica­da i pluridisciplinar en ciències socials sobre les dinàmiques territorials, ambientals, poblacionals i socioeconòmiques que es desenvolupen en l’àmbit metropolità.

L’itinerari de governança ofereix una formació orientada al suport de la pràctica professional, amb l’objectiu de reforçar capacitats de planificació, definició, gestió i avaluació de polítiques públiques en l’àmbit metropolità.

Trobareu tota la informació a la pàgina web del Màster.

 

RECERQUES I PUBLICACIONS 

Disponible la recerca en Economia regional i urbana i en Convivència i seguretat urbana en 2016

Ja estan disponibles a la web de l'IERMB els estudis realitzats en el marc del contracte programa AMB-IERMB en els àmbits d'Economia regiona i urbana i Convivència i seguretat urbana (si seguiu els enllaços us podreu descarregar els estudis).

Economia regional i urbana

• Pautes i models de localització de l’activitat econòmica al territori metropolità

• Clústers d’innovació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

• Caracterització dinàmica del mercat de treball metropolità

• Potencials de les economies circulars a l’àrea metropolitana de Barcelona

• Economies socials a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Pràctiques i polítiques de suport a l’economia solidària, cooperativa i col·laborativa

Convivència i seguretat urbana

• Relacions veïnals: implicació comunitària, convivència i conflicte

• Estat de la seguretat ciutadana a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Informe 2016

Estudi "La qualitat de la contractació pública dels 8 principals ajuntaments de Catalunya en l’àmbit dels serveis a les persones"

El dia 14 de març s'ha presentat l’estudi "La qualitat de la contractació pública dels 8 principals ajuntaments de Catalunya en l’àmbit dels serveis a les persones" realitzat per l’IERMB i patrocinat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. La presentació ha tingut lloc dins la Jornada “Millorar la contractació pública en els serveis a les persones” organitzada …

Llegiu-ne més

Article de Joan Marull i Claudio Cattaneo a Regional Environmental Change

La revista Regional Environmental Change, ha publicat on-line un article dels investigadors de l’IERMB Joan Marull i Claudio Cattaneo, juntament amb Olga Delgadillo, María José La Rota i Fridolin Krausmann. Aquest article té per títol “Socioecological transition in the Cauca river valley, Colombia (1943–2010): towards an energy–landscape integrated analysis” i el seu objectiu és analitzar la transició socioecològica que ha …

Llegiu-ne més

Dues noves publicacions de Carles Donat 

Article “Crisis, ciclo inmobiliario y segregación urbana en la región metropolitana de Barcelona” a la Revista Archivio di Studi Urbani e Regionali.

A l'article s'analitza l’evolució de la segregació urbana en el context del sistema residencial d’una ciutat del sud d’Europa, la regió metropolitana de Barcelona, entre els anys 2001 i 2012. Aquesta aproximació considera la incidència de la crisi econòmica i social iniciada l’estiu de 2007 i l’evolució del cicle immobiliari.

Llegiu-ne més

Capítol del llibre “Nuevos escenarios urbanos: nuevos conflictos y nuevas políticas”.

El capítol es titula “El impacto desigual de la crisis inmobiliaria en los barrios de Barcelona: un análisis a partir de los precios de las viviendas” en què es reflexiona sobre l’impacte de la crisi econòmica i immobiliària, iniciada el 2008, als barris de Barcelona. S’analitza el preu mitjà de l’habitatge de segona mà i la renda familiar mitjana en els setanta-tres barris de la ciutat. 

Llegiu-ne més

Espai metròpoli

ESPAI METRÒPOLI

Jornada “Espai Metròpoli”: presentació anuari metropolità

 

El dia 2 de juny, a les 11:00 h, tindrà lloc a la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona l'acte de presentació de la publicació "Repensar la metròpoli: noves claus per a un projecte col·lectiu" (Anuari Metropolità de Barcelona 2016).

 

ENQUESTES

 TREBALL EN CURS

Enquesta Condicions de Vida ECV-2017       

L’objectiu és obtenir informació anual sobre la renda i les condicions de vida de les llars, la composició de la pobresa i l’exclusió social. L’ECV s’emmarca dins les Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida(EU-SILC) i els seus resultats són comparables a escala nacional i europea.

Univers: població de 16 i més anys resident a Catalunya

Llars enquestades: 2.688

Data d'inici: 2/05/2017

Data de finalització28/07/2017

Tipus d'equesta: personal

Empresa de treball de camp:ANÁLISIS E INVESTIGACIÓN, S.L.

Entitat promotora: Institut d'Estadística de Catalunya

 Més informació a http://enquestadecondicionsdevida.cat

                                                                       TREBALL FINALITZAT

Enquesta de victmització de l'AMB-2017       

 

L’objectiu és conèixer la situació de la seguretat ciutadana a l’àrea metropolitana i als seus municipis. Concretament, mesurar l'exposició dels ciutadans de l’AMB de 16 anys i més a les diverses manifestacions de la delinqüència comuna i conèixer la seva vivència subjectiva de la seguretat.

Univers: població de 16 i més anys resident als 35 municipis de l’AMB (tots menys BCN)

Total d'enquestes: 3.878

Data d'inici: 6/03/2017

Data de finalització: 21/04/2017

Tipus d'equesta: multicanal (telefònica i autoadministrada per internet)

Empresa de treball de camp: GESOP

Entitat promotoraÀrea Metropolitana de Barcelona

CAMINAR DE L'INSTITUT

L’IERMB al VII Congrés Català de Sociologia

Els investigadors de l’IERMB, Marta Murrià, Carlos González, Sergio Porcel, Lara Navarro-Varas i Fernando Antón-Alonso han assistit al VII Congrés Català de Sociologia que s'ha celebrat a Tarragona del 20 al 22 d’abril. El congrés porta per títol “La postveritat i la manca de reflexió, una nova realitat del segle XXI?” i ha estat organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia …

Llegiu-ne més

Ricard Gomà a Buenos Aires

El director de l’IERMB Ricard Gomà ha participat en tres actes a la capital d’Argentina la setmana del 3 al 7 d’abril. Concretament, Gomà, el dilluns 3 d’abril a l’acte de presentació llibre "Participación, políticas públicas y territorio" al Centro Cultural de la Cooperación Foreal Gorini (CCC). El dimecres 5 d’abril ha participat en el 3r Congreso Internacional de Estudios …

Llegiu-ne més

Marta Murrià a Budapest

La responsable del àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’IERMB, Marta Murrià, ha assistit a la conferencia final del projecte europeu MARGIN que s'ha celebrat a Budapest del 3 al 5 d’abril. L'objectiu del projecte MARGIN és coordinar i donar suport a la intervenció pública en el camp de la (in)seguretat, proporcionant als polítics eines d'alta qualitat per a la …

Llegiu-ne més

Vittorio Galletto imparteix un seminari a la Universitat Rovira i Virgili

El dia 21 de març el cap de l’àrea d’economia regional i urbana de l’IERMB, Vittorio Galletto ha impartit un seminari al Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili, campus Bellissens de Reus. Galleto hi ha presentat la ponència “Pathways of innovation: The I-district effect revisited” en què es demostra l'existència de l'efecte I-districte fins i tot quan cada …

Llegiu-ne més

gallery6

L’IERMB al grup de treball per impulsar la Carta del sistema alimentari metropolità

L’IERMB participa, juntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, en el grup pilot que s’ha constituït per impulsar la Carta del sistema alimentari metropolità, coordinat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. De cara a l’elaboració de la Carta el grup s’ha plantejat el treball en tres fases. En la primera es farà un …

Llegiu-ne més

NOVETATS DEL CENTRE DE DOCUMENTACIÓ

L'INDICADOR DEL MES

17,0%

Declarants de l'AMB amb renda inferior a 6.010€ anuals

Segons dades de l'AEAT, Estadística dels declarants de l’IRPF per municipi (EDM), recollides al Sistema d'Indicadors Metropolitans de Barcelona (SIMBA) el 17% de les declaracions de renda de l'AMB, en 2014, no arribava 6.010€.

Santa Coloma de Gramenet és el municipi que agrupa una major proporció de declarants amb rendes baixes (22,3%). Altres municipis ubicats a l’eix Besòs,  com Sant Adrià de Besòs (19,3%), Badalona (19,7%) i Montcada i Reixac (17,8), també registren un percentatge elevat d’aquesta població, així com Badia del Vallès (19,6%), Sant Vicenç dels Horts (18,1%), l’Hospitalet de Llobregat (19,7%) i Cornellà de Llobregat (18,8%).

 Totes les dades sobre desigualtat social i risc a la pobresa  aquí.

---

© 2017 INSTITUT D'ESTUDIS REGIONALS I METROPOLITANS DE BARCELONA