El sistema d’informació metropolitana sobre convivència i seguretat urbana està integrat per dues fonts d’informació principals que s’articulen per oferir coneixement a diverses escales territorials sobre victimització, percepció de la seguretat, relació dels ciutadans amb el sistema penal, convivència i relacions veïnals. Aquest sistema d’informació es nodreix de:

  1. L’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), operació de periodicitat anual que recull informació relativa a la situació de la seguretat ciutadana a l’AMB i els seus municipis. Vigent des de l’any 1990, s’ha consolidat com un dels únics instruments per a mesurar el sentiment de seguretat de la població i per a quantificar l’exposició de la població a la delinqüència que no arriba a coneixement de la policia. Entre d’altres informacions, l’EVAMB aporta dades sobre victimització, activitat delictiva, sentiment de seguretat, comportament denunciador de la població i opinió sobre la policia.
  2. L’Enquesta de Relacions Veïnals i de Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB). És una operació de periodicitat biennal que proporciona informació sobre la sociabilitat i la convivència en comunitats de veïns i barris. També mesura la prevalença i característiques de la discriminació i la solitud relacional.

Presentació

Les enquestes de victimització (EV) són un instrument dissenyat expressament per a la mesura de la delinqüència des de la seva definició social, de manera que engloben les relacions de victimització que la població relata, independentment de si s’han denunciat, de si hi ha hagut una sentència condemnatòria i/o inclòs de si aquestes estan tipificades com a delicte al Codi Penal. Més enllà de la mesura de la delinqüència, les EV són la principal font d’ informació per quantificar i analitzar la percepció de seguretat o d’inseguretat de la població, la por al delicte o la preocupació social per la seguretat i la delinqüència. També permeten introduir preguntes per a l’avaluació de les polítiques de seguretat, com ara la valoració de les institucions de control per part de la població, el nivell d’acord amb diferents formes de control social i intervencions de l’administració pública o el nivell de problematització social de situacions relacionades amb la seguretat.

L’objectiu de l’EVAMB és estudiar la situació de la seguretat ciutadana a l’àrea metropolitana i als seus municipis, així com analitzar els processos que la configuren. A més, es plantegen els objectius específics següents:

  • Recollir informació sobre les dimensions objectiva i subjectiva de la seguretat ciutadana i calcular els indicadors necessaris per al seguiment de l’estat de la seguretat al territori metropolità.

 

  • Estudiar l’evolució i les tendències de la victimització i de la percepció de seguretat de la població dels barris i municipis metropolitans.

 

  • Analitzar la victimització i la percepció de seguretat de diferents segments i perfils de població.

 

  • Estudiar les relacions delictives i el sentiment d’inseguretat a escala de barris i de microterritoris, amb especial atenció en la relació entre la mobilitat, els usos de l’espai urbà i la seguretat.

Metodologia

L’EVAMB es duu a terme en confluència amb l’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB). Per aquest motiu el disseny del qüestionari, la supervisió del treball de camp, la consolidació de les bases de dades i el càlcul dels indicadors principals es porta a terme en col·laboració amb la Direcció de Serveis de Prevenció i el Departament d’Estudis i Avaluació de l’Ajuntament de Barcelona.

El treball de camp es desenvolupa preferentment en el període gener-abril de cada any. A la ciutat de Barcelona l’enquesta és nominal autoemplenada per Internet (CAWI) per la població menor de 65 anys, mitjançant prèvia invitació per correu postal i entrevista telefònica amb suport informàtic (CATI) pels de més de 65 anys. A la resta de l’àrea metropolitana es realitzen entrevistes telefòniques a telèfons fixes i mòbils a una mostra nominal contactada prèviament per correu postal.

Mostra

L’univers de l’EVAMB és la població de 16 anys i més resident als 36 municipis metropolitans. El disseny mostral que s’ha utilitzat és aleatori estratificat, dividint la població en estrats definits en funció del territori de residència, el sexe i el grup d’edat, extraient una mostra aleatòria simple dins de cada estrat. S’ha optat per una afixació mixta. La primera variable utilitzada en el procés d’estratificació és la de territori (àmbits territorials i ciutats), atès que es volen oferir resultats significatius pels àmbits territorials abans esmentats i per les ciutats de més de 75.000 habitants (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès).

 

Cada un dels àmbits territorials i ciutats grans té un mínim de 300 unitats per tal de garantir un error màxim del 5,0% amb un interval de confiança del 95 % i p=0,25 i q=0,75. A continuació s’estratifica la mostra segons el sexe, grup d’edat (16-29, 30-44, 45-64 i 65 i més), amb afixació segons criteris de proporcionalitat. L’Hospitalet de Llobregat realitza ampliació de la mostra a demanda i càrrec del seu ajuntament per poder fer una anàlisi més detallada dividint la ciutat en tres grans zones (Nord, Centre i Sud). En aquesta edició, Castelldefels també ha realitzat ampliació de mostra per tal de tenir dades a nivell global del municipi. El disseny mostral per a la ciutat de Barcelona consisteix en un mostreig aleatori estratificat en què els estrats s’han format per l’encreuament dels deu districtes municipals, amb el sexe, l’edat i nacionalitat dels ciutadans (espanyola i estrangera). S’han aplicat quotes per a cadascun dels estrats calculades segons el padró municipal d’habitants. La mostra per a les 36 ciutats i municipis metropolitans queda distribuïda de la manera següent en funció del territori, sexe i edat.

Taula 1. Mostra i marge d’error segons estrats mostrals. EVAMB, 2023

*P=0,25 ; Q=0,75; CONFIANÇA=95%
**P=0,5; Q=0,5; CONFIANÇA=95%

Qüestionari

El disseny i els continguts del qüestionari responen als objectius principals de l’enquesta: quantificació de la victimització, caracterització dels fets delictius, denúncia, mesura de la percepció de seguretat al barri i a la ciutat. En els darrers anys també s’han incorporat preguntes sobre el civisme, les relacions de convivència i el conflicte. El qüestionari també inclou variables de classificació de l’entrevistat: característiques sociodemogràfiques de l’entrevistat, territori de residència, relació amb l’activitat, nivell d’estudis, etc.

Qüestionari 2023

Resultats i publicacions

Accés a les dades

Les dades obtingudes mitjançant l’Enquesta de Victimització i publicades a través del present portal web són propietat de l’IERMB i de les entitats promotores de l’operació estadística (Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de Barcelona). Aquesta informació estadística es posa a disposició de les institucions, centres de recerca, investigadors/es i públic en general, en accés obert i gratuït, amb l’objectiu que es pugui fer ús per a la seva explotació i comunicació pública, sempre que se citi la font, amb el nom de l’operació i de les entitats signants.

Per sol·licitar les microdades s’ha d’enviar un correu electrònic (cessio.dades@institutmetropoli.cat) que inclogui una presentació de la persona que realitza la demanda i l’interès per obtenir les dades.

Igualment, es podran utilitzar llicències Creative Commons de reconeixement d’autoria, per a usos no comercials i sense obra derivada (CC BY NC ND), per a la difusió d’obres que derivin d’aquests resultats quan s’hagin de protegir especialment d’acord amb la Llei de propietat intel·lectual.

Presentació

L’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB) té com a objectiu recollir informació sobre l’estat de les relacions veïnals i de la convivència als barris metropolitans. Des de l’any 2018 l’ECAMB es realitza amb una periodicitat biennal, després d’una primera enquesta pilot realitzada l’any 2017. L’ECAMB aporta informació sobre la sociabilitat veïnal als edificis, la convivència als barris i els límits d’aquesta convivència expressats en les situacions d’aïllament i de solitud social i en els processos de discriminació.

Metodologia

L’ECAMB és una enquesta representativa de caràcter biennal. El treball de camp es realitza mitjançant entrevistes telefòniques aleatòries assistides per ordinador (metodologia CATI), les quals es complementen amb entrevistes presencials a peu de carrer (CAPI) per tal de garantir la representativitat d’aquells segments demogràfics als que resulta més difícil d’accedir telefònicament.

Mostra

En quant a la mostra, en l’ECAMB 2022 s’han realitzat 3.180 entrevistes, de les quals 1.325 s’han fet a la ciutat de Barcelona, 751 als municipis de 100.000 a 500.000 habitants, 549 als de 50.000 a 100.000 habitants i 555 als de menys de 50.000 habitants.

Treball de camp

La recollida de la informació es du a terme per part de l’empresa Gesop  S. L. durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2020.

Qüestionari

El disseny i els continguts del qüestionari responen als objectius principals de l’enquesta: sociabilitat i convivència a les escales de veïns, convivència als barris, discriminació i solitud relacional.

Qüestionari ECAMB 2022

Accés a les dades

Les dades obtingudes mitjançant l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència i publicades a través del present portal web són propietat de l’IERMB i de les entitats promotores de l’operació estadística (Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de Barcelona). Aquesta informació estadística es posa a disposició de les institucions, centres de recerca, investigadors/es i públic en general, en accés obert i gratuït, amb l’objectiu que es pugui fer ús per a la seva explotació i comunicació pública, sempre que se citi la font, amb el nom de l’operació i de les entitats signants.

Per sol·licitar les microdades s’ha d’enviar un correu electrònic (cessio.dades@institutmetropoli.cat) que inclogui una presentació de la persona que realitza la demanda i l’interès per obtenir les dades.

Igualment, es podran utilitzar llicències Creative Commons de reconeixement d’autoria, per a usos no comercials i sense obra derivada (CC BY NC ND), per a la difusió d’obres que derivin d’aquests resultats quan s’hagin de protegir especialment d’acord amb la Llei de propietat intel·lectual.

Notícies

canvi-modal
Foto: AMB

Fins a un 40,5% dels desplaçaments en vehicle privat podrien realitzar-se en un temps competitiu en bici, transport públic o caminant

En aquest article de “Recerca per transformar”, l’anuari metropolità del 2023, l’equip de mobilitat de l’Institut Metropòli parla sobre el potencial del canvi modal cap a una mobilitat més sostenible

flaix-4rt-trimestre-23
Foto: Edu Bayer. Ajuntament de Barcelona

El nombre de llocs de treball, en màxims històrics, a la metròpoli de Barcelona

El Flaix Econòmic del 4t trimestre de 2023 mostra que l’ocupació supera, en un 7% els valors del 2019

enquesta-demanda-habitatge

El 14% de la població catalana està buscant habitatge

Un 46% busca habitatge en propietat i un 37% en lloguer, mentre que un 17% busca propietat o lloguer indistintament

bicis-dones
Foto: AMB

Les dones són minoritàries en els desplaçaments en bicicleta a la metròpoli: només representen el 28% del total d’usuaris

Com és la mobilitat de les dones en bici? Per què la utilitzen? Com valoren l’experiència de viatge? Aquest estudi analitza el perfil de la dona usuària de la bicicleta a la metròpoli de Barcelona

Contacte

L’Institut Metròpoli té la seva seu social al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Universitat Autònoma de Barcelona
Campus de Bellaterra
Plaça del Coneixement, edifici MRA, p. 2
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

tel.: 93 586 88 80
e-mail: info@institutmetropoli.cat

Horari d’atenció al públic: 8-15h

Formulari de contacte

Per una relació detallada de les vies d’accés a l’Institut Metròpoli, cliqueu aquí