El Màster Metròpoli en Estudis Urbans i Metropolitans de l’Institut d’Estudis Metropolitans (IERMB) se centra en aspectes com els de la sostenibilitat, l’equitat social i la mobilitat urbana, abordant-los des d’una perspectiva acadèmica i professional. Sens dubte, trobar l’equilibri entre la mobilitat i la sostenibilitat és un dels grans reptes que han d’afrontar les grans ciutats per ser més respectuoses amb l’entorn.

Aquest Màster planteja la mobilitat com un fenomen global que interactua amb els aspectes econòmics, territorials, socials i ambientals que es desenvolupen a les metròpolis. Per això, en aquests estudis es tracta la mobilitat amb un enfocament integrador, tenint en compte les seves interaccions en els àmbits esmentats. Es tracta d’esbrinar entre altres aspectes: què ha passat en aquell territori en termes de mobilitat? Com afecta les persones que hi viuen i treballen?

Actualment, el principal repte de les ciutats és apostar per la mobilitat i la convivència, evitant els efectes negatius o perjudicials dels desplaçaments urbans. En aquest sentit, és interessant potenciar la mobilitat de proximitat, incentivant la mobilitat a peu, en bicicleta, el transport públic, transport col·lectiu i gestionant eficientment i de forma integrada el vehicle privat. Des de fa anys, el trànsit de vehicles a motor és la principal font de contaminació a la ciutat, en especial de contaminants com els òxids de nitrogen i les partícules sòlides, a més de la principal font de soroll. Impulsar les energies alternatives en els vehicles, reduir l’ús del vehicle, introduir noves tecnologies de gestió de la mobilitat o facilitar el transvasament cap als modes més eficients són mesures totalment necessàries per millorar la qualitat ambiental de les ciutats.

Per tot plegat, cal apostar per un model de mobilitat sostenible per tal de millorar la qualitat de vida urbana i el benestar col·lectiu, creant un espai públic confortable que afavoreixi la convivència ciutadana.

Coneix en profunditat la mobilitat en el planejament urbanístic metropolità amb el nou Màster Metròpoli de l’IERMB. Fes ja la teva matrícula!