L’Anàlisi Integrat Energia-Paisatge permet distingir, de forma precisa, les pràctiques agràries sostenibles de les que no ho són

Un estudi, realitzat, per autors de l’IERMB, compara dos indicadors biofísics sota diferent complexitat paisatgística i determina quin és el més precís per ajudar a prendre decisions

20/04/2021

Paisatge regió QazvinLa recerca compara la Petjada Ecològica (EF) i l’Anàlisi Integrat Energia-Paisatge (ELIA), que estimen l’impacte de les societats humanes en la natura. Tots dos mètodes tenen com a objectiu proporcionar una visió general de les interaccions biofísiques entre la societat i la natura.

Els propòsits d’aquest article són comparar com aquests dos mètodes conceptualitzen les relacions societat-natura, i quins resultats produeixen quan s’apliquen a la mateixa escala de paisatge, per tal de considerar com les seves similituds i diferències metodològiques poden explicar els efectes dels canvis d’usos del sòl.

La investigació aplica els dos indicadors en un estudi de cas consistent en 46 municipis de la regió metropolitana de Qazvin (Iran). Aquests municipis es van agrupar segons els valors dels dos mètodes mitjançant anàlisi de conglomerats i es van correlacionar amb l’heterogeneïtat del paisatge.

L’Anàlisi Integrat Energia-Paisatge, millor opció per prendre decisions polítiques sobre sostenibilitat

L’estudi demostra que ambdós indicadors només es superposen quan l’estructura del paisatge està molt simplificada. No obstant això, es confirma una menor precisió del mètode de la Petjada Ecològica, en comparació amb l’Anàlisi Integrat Energia-Paisatge, com a indicador dels impactes socioecològics de diferents tipus de pràctiques agràries.

Encara que la Petjada Ecològica segueix sent un indicador útil de l’apropiació desigual de la biocapacitat de la Terra, ho fa prenent patrons mitjans de producció i consum d’aliments. Per distingir les pràctiques sostenibles de les que no ho són, es requereixen indicadors més precisos a nivell de paisatge, com l’Anàlisi Integrat Energia-Paisatge, perquè agricultors, consumidors i polítics responsables triïn les opcions més sostenibles en les seves decisions.

La investigació, realitzada per Maryam Yousefi, Asef Darvishi, Enric Tello, Shahindokht Barghjelveh
Naghmeh Mobarghaee Dinan i Joan Marull s’ha publicat recentment a “Ecological Indicators”

• Podeu consultar aquí l’estudi complet “Comparació de dos indicadors biofísics, sota diferent complexitat paisatgística

Totes les notícies