L’índex de victimització cau 7 punts a l’àrea metropolitana de Barcelona, fruit de la pandèmia

Tot i això, el 20% de la població metropolitana declara haver estat víctima d’almenys un fet delictiu durant el 2020

23/09/2021

Els resultats de l’edició 2021 de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), que recompta els fets de victimització ocorreguts durant 2020,  mostren un descens important en l’índex de victimització a l’àrea metropolitana barcelonina. Atesa la situació d’excepcionalitat que ha comportat la pandèmia i el confinament, l’índex global de victimització ha disminuït molt considerablement respecte de les edicions anteriors: l’índex decau 7 punts percentuals respecte l’edició anterior de l’EVAMB. No obstant això, fins el 20,2% de la població metropolitana declara haver estat víctima d’almenys un fet delictiu durant el darrer any.

evamb_IERMB

Font: EVAMB, 1990-2021.

 

Reducció de la victimització durant el primer confinament

En l’edició 2021 de l’EVAMB s’ha demanat a les víctimes si podien concretar el mes de l’any 2020 en què van passar els fets. En relació a l’índex global i als principals àmbits, s’observa una disminució significativa de la victimització durant el primer confinament. Així, en comparació als primers mesos de l’any, el volum de fets va baixar entre els mesos de març i maig. A mitjans de juny finalitzava i, a partir d’aleshores, es produïa un  important increment de la victimització. L’activitat delictiva es va estabilitzar posteriorment en la major part dels àmbits, amb la sola excepció dels domicilis que van assolir un punt àlgid durant el mes d’agost.

evamb_iermb

Font: EVAMB, 2021.

Descens de la victimització sobretot en l’àmbit de la seguretat personal

L’índex global de victimització de l’EVAMB es pot desagregar en els 5 àmbits delictius de major exposició a la delinqüència comuna. L’edició d’enguany mostra una ruptura de tendència respecte a les edicions anteriors, doncs mostra un descens generalitzat en tots els àmbits. El descens més important es produeix en l’àmbit de la seguretat personal, amb una disminució de 5’5 punts. En concret, s’ha produït en els fets més freqüents de l’àrea metropolitana de Barcelona com són: els robatoris de bossa o cartera (3,8%) o els robatoris d’accessoris dels vehicles (2,8%). Les amenaces, els robatoris de telèfons mòbils, d’objectes a l’interior dels vehicles i els fets contra els domicilis també han estat força freqüents, ara bé, no s’ha produït una reducció significativa en la victimització. La victimització de segones residències i comerços és menys freqüent. Els majors descensos han tingut lloc a l’Ordal i al Delta del Llobregat.

evamb_iermb

Augment en la seguretat percebuda als barris i a les ciutats metropolitanes

Enguany la seguretat dels barris metropolitans ha rebut una valoració mitjana de 6,40 punts i la de les ciutats ha estat de 5,99 punts en una escala de 0 (no hi ha gens de seguretat) a 10 (hi ha molta seguretat). Aquestes xifres suposen un augment en la seguretat que la població metropolitana atribueix als seus barris i ciutats, després que la percepció disminuís, durant dos anys consecutius. Aquest increment s’ha produït especialment a la zona del Besòs i de forma significativa a Badalona. També augmenta el nivell de seguretat a Santa Coloma de Gramenet, sobretot en relació als barris.

evamb_iermb

Font: EVAMB, 2011-2021.

Millora en la valoració dels serveis policials

L’EVAMB també pregunta sobre l’opinió de la població sobre els serveis policials que operen a l’AMB (Policia Local i Mossos d’Esquadra) en l’escala de 0 (donen un servei pèssim) a 10 (donen un servei excel·lent). Així, en l’edició 2021 la població metropolitana avalua amb 7,13 punts de mitjana els serveis que presten els Mossos d’Esquadra i amb 6,82 punts els de la Policia Local. Aquestes valoracions suposen una millora respecte dels dos anys anteriors, que consignaven un descens en les avaluacions.

evamb_iermb

L’Enquesta de Victimització de l’AMB

Aquesta informació prové de l’avanç dels resultats de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), una enquesta estadística oficial amb més de trenta anys d’història realitzada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. El treball de camp es va realitzar entre el  15 de febrer al 10 de març de 2021, i els seus resultats, per la pròpia caracterització de l’enquesta, fan referència a l’any als fets que ha patit les persones durant l’any anterior.

Totes les notícies