Comencem a treballar en l’estudi sobre la vida pública als barris metropolitans

El treball de camp es centrarà en els barris de Marianao de Sant Boi i La Riera de Cornellà

22/09/2021

SantBoi_IERMB

Parc de la Muntanyeta. Sant Boi de Llobregat | Autor: Ernest Costa. AMB

S’ha posat ja en marxa el treball de camp de l’estudi sobre l’ús social dels espais de convivència als barris metropolitans. L’edició d’enguany contempla la realització d’observacions i d’entrevistes al barri La Riera de Cornellà de Llobregat i al barri de Marianao de Sant Boi de Llobregat, ambdós propers a la llera del riu Llobregat. La metodologia serà la mateixa que en edicions anteriors: es realitzaran observacions sistemàtiques a l’espai públic dels barris objecte d’estudi i entrevistes semi-estructurades a residents i usuaris.

L’objectiu és conèixer quins són els principals espais d’ús i de relació als barris, les seves característiques físiques, les pràctiques que s’hi duen a terme i el perfil de les persones que els utilitzen. El qüestionari semi-estructurat  recull informació sobre quins es consideren com a millors i pitjors espais del barri per a desenvolupar determinades activitats: jugar, relacionar-se, passejar i fer esport.

L’edició 2021 també preveu la realització d’una enquesta online a persones residents als municipis on s’ubiquen els barris d’estudi, on es preguntarà per noves necessitats en l’ús dels espais públics sorgides arrel de la pandèmia, així com la valoració sobre diverses mesures d’actuació.

La informació obtinguda serà d’utilitat per a incrementar el coneixement sobre la realitat metropolitana i així millorar la planificació de la gestió d’aquests espais públics. Tot plegat amb l´objectiu d’identificar possibilitats de millora que puguin contribuir a ampliar el potencial d´ús dels espais metropolitans per a la seva població.

Estudi de la vida pública als barris metropolitans

Es tracta d’una recerca promoguda des de l’AMB i que es realitza per part d’un equip interdisciplinar format per l’IERMB i Barcelona Regional. El treball de camp es realitza a partir d’una metodologia mixta i té per objectiu recollir informació sobre pràctiques efectives i discursos sobre els espais del barri, així com avaluar la seva morfologia, disseny i estat de manteniment.

Es tracta d’un estudi que es realitza anualment a diversos barris de l’àrea metropolitana, que se seleccionen de forma estratègica. Durant els anys 2019 i 2020 es va estudiar la ciutat de Badia del Vallès i els barris de Can Sellarès de Viladecans, Sant Cosme del Prat de Llobregat i el Pomar de Badalona. A finals de 2020 i després de reajustar l’estudi degut a les restriccions de mobilitat (amb importants efectes en aquest tipus d’anàlisis) es va incorporar a l’estudi el barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac.

Totes les notícies