Amb la finalitat de cooperar amb altres instituts d’estudis metropolitans, i de potenciar la dimensió exterior de la seva activitat, l’IERMB participa en diverses xarxes i acords internacionals de recerca:

Global Network on Safer Cities (GNSC) (UN-Habitat), xarxa d’UN-Habitat que té per objectiu recolzar les autoritats locals i els actors urbans a fi de garantir la seguretat urbana, contribuint així a aconseguir millors ciutats per a tothom. L’IERMB hi pertany a través de The Barcelona City Lab on Safer Cities, que es concep com un fòrum de seguretat urbana format per representants públics, tècnics i societat civil, representats mitjançant la universitat i les institucions locals; entre els seus partners hi ha, a banda de l’IERMB, la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, el Fòrum Europeu de Seguretat Urbana (EFUS).

Red de gobernanza metropolina, amb seu a Guadalajara, Estat de Jalisco, Mèxic, es tracta d’una xarxa interinstitucional que vincula universitats, instituts de recerca, administracions públiques i actors de la societat civil vinculats a qüestions de governança metropolitana, polítiques públiques i urbanisme, i orientada a produir coneixement i solucions conjuntes als problemes que enfronten les grans ciutats. L’IERMB és membre fundacional de la xarxa.

Centro Interdisciplinar de Estudios Metropolitanos (Centromet), amb seu a l’Estat mexicà de Querétaro, es tracta d’un nou consorci d’estudis metropolitans format per equips de recerca de la xarxa CONACYT (el sistema públic mexicà de ciència), el seu objectiu és desenvolupar projectes interdisciplinars connectats als principals reptes de les metròpolis, en els camps de la governança, la sostenibilitat, la seguretat i les smart cities. L’IERMB ha participat en l’espai fundacional de CentroMet i es compromet a desenvolupar tasques de recerca conjunta, intercanvi i assessorament.

Centro Interinstitucional de Movilidad Urbana (CILOT), amb seu a la Universidad Nacional de Avellaneda, àrea metropolitana de Buenos Aires, Argentina, es tracta d’una xarxa formada per universitats, instituts de recerca i agents socioeconòmics, amb l’objectiu de promoure activitats d’investigació, formació, innovació i transferència científica en els camps del transport, la logística, la mobilitat urbana i el desenvolupament sostenible. L’IERMB s’hi vincula en tant que membre del consell internacional del CILOT i per mitjà d’un conveni de desenvolupament de recerques conjuntes.

Universidad Nacional General Sarmiento (UNGS), Instituto del Conurbano, amb seu a l’àrea metropolitana de Buenos Aires. La UNGS és la seu del Instituto i del Observatorio del Conurbano, espais respectius de formació i producció de coneixement sobre la metròpoli de Buenos Aires. La UNGS i l’IERMB es vinculen per mitjà d’un conveni de cooperació que preveu el desenvolupament conjunt i coordinat de projectes de recerca, formació i generació de xarxes associatives.

Red Desarrollo Rural Sostenible, xarxa de recerca en què hi participa el Departament d’Ecologia i Territori de l’IERMB juntament amb  la Pontificia Universidad Javeriana (Colòmbia), la Universidad Nacional (Costa Rica), FLACSO (Equador), el Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural (RIMISP), i  la Universidad Pablo de Olavide (Sevilla). El projecte té l’objectiu d’establir una plataforma de col·laboració Sud-Sud i Nord-Sud que permeti contrastar els resultats obtinguts en les investigacions sobre l’anàlisi de sistemes agrícoles; i ajuntar esforços a fi de dissenyar, posar en marxa i avaluar conjuntament propostes d’investigació.

Sustainable Farm Systems: long-term socio-ecological metabolism in western agriculture,  xarxa de recerca en què hi participa el Departament d’Ecologia i Territori de l’IERMB juntament amb la Universitat de Barcelona. Reuneix  les universitats de Saskatchewan (Canadà), Michigan (Estats Units), Alpen-Adria Klagenfurt (Àustria), Nacional de Colòmbia (Colòmbia), L’Havana (Cuba) i Pablo de Olavide (Sevilla). El projecte està finançat pel Social Science and Humanities Research Council del Canadà, i té el propòsit d’analitzar de forma comparada les transicions de l’agricultura a una i altra banda de l’Atlàntic des del punt de vista de la interacció que manté amb els sistemes naturals a través dels fluxos d’energia i materials moguts al territori.

Notícies

La fundació Friedrich-Ebert-Stiftung (FES-ILDIS) de Quito, Ecuador, acaba de publicar el llibre “Alternativas urbanas y sujetos de transformación” en què un capítol està redactat per director de l’IERMB Ricard Gomà, juntament amb Ismael Blanco de l’IGOP-UAB.

Capítol de Ricard Gomà en el llibre “Alternativas urbanas y sujetos de transformación”

La revista Science of The Total Environment, ha publicat on-line un article dels investigadors de l’IERMB Joan Marull i Claudio Cattaneo, juntament amb Enric Tello, Guillem Bagaria, Xavier Font i Joan Pino.

Article de Joan Marull i Claudio Cattaneo a Science of The Total Environment

El dia 12 de desembre el cap de l’àrea d’Habitage de l’IERMB, Carles Donat, ha participat en la jornada “Deu anys de la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya. Un balanç mirant al futur” organitzada per l’Observatori DESC i TransJus (UB).

Carles Donat a la Jornada “Deu anys de la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya. Un balanç mirant al futur”

El dia 11 de desembre el director de l’IERMB, Ricard Gomà, ha participat en la taula rodona “Eines culturals per interpretar el territori” que s’ha celebrat a Sant Joan Despí.

Ricard Gomà a la taula rodona “Eines culturals per interpretar el territori”

Contacte

L’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona té la seva seu social al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Universitat Autònoma de Barcelona
Campus de Bellaterra
Plaça del Coneixement, edifici MRA, planta 2
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

tel.: 93 586 88 80
fax: 93 581 44 33
e-mail: iermb@uab.cat

FORMULARI
DE CONTACTE
  Accepto la política de privacitat  

Per una relació detallada de les vies d’accés a l’IERMB, cliqueu aquí