seminari-barris-IERMB-postQuin és l’impacte de les polítiques de millora de barris i com el podem mesurar? A partir d’aquesta pregunta, ponents i assistents a la trobada han compartit aprenentatges creuats, en un diàleg que ha unit recerca i política pública. D’entre les reflexions sorgides: la dificultat a l’hora de disposar de les dades per a conèixer i poder avaluar, la necessitat d’inversions estructurals per acompanyar els barris vulnerables, l’important paper del teixit comunitari i el debat sobre la seguretat, en aquestes zones.

Us convidem a recuperar el contingut de les presentacions del seminari:

 

Moment clau per les polítiques de millora de barris

La proposta de realització del seminari, s’emmarca en un moment clau. La llei de barris del 2004 i el seu intens desplegament, durant els anys posteriors, van marcar un punt d’inflexió en les polítiques urbanes orientades a la millora de les àrees més vulnerables. Gairebé dues dècades després, en el context barceloní i català s’han activat en poc anys diversos programes de millora de barris impulsats per diferents administracions públiques. Alguns ja estan en fase d’implementació, mentre que d’altres, o estan a punt d’implementar-se o encara s’estan tramitant. Al Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, iniciat l’any 2016, s’ha afegit recentment el programa de la Diputació de Barcelona Barris i Comunitat: motors de transformació social, que enguany ja preveu la intervenció en 13 barris de la província de Barcelona. Al mateix temps, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha obert la convocatòria del Programa integral de barris  per a la millora de rendes i al Parlament de Catalunya s’està tramitant la Proposició de llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, anomenada com la Llei de Barris Verds.

Aprofitant aquestes circumstàncies, sembla un moment propici per debatre diferents aspectes de les area-based policies, tenint en compte també les darreres aportacions de diferents recerques sobre la matèria.

Totes les notícies