L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i Col·lectiu Punt 6 i, en col·laboració amb l’IERMB i d’altres entitats i administracions, organitza el III Congrés “El transport públic és cosa de dones”. La finalitat és visibilitzar les diferències de gènere pel que fa la mobilitat quotidiana, on les dones tenen un patró de desplaçaments, basat sobretot en el caminar i en l’ús del transport públic. El Congrés s’organitza en tres sessions online, els propers 17 i 24 de març i 7 d’abril i les inscripcions ja són obertes.

Per segon any consecutiu, l’IERMB col·labora en l’organització de la jornada en la que s’obre un espai de trobada i de debat sobre diferents escenaris i situacions de la dona vers el transport públic i la mobilitat sostenible.

Sobre què parlarem al III Congrés?

Sessió 1: Polítiques públiques de mobilitat amb perspectiva de gènere i diversitats (Dimecres 17 de març a les 15h)

A més de la presentació institucional i de la conferència inaugural, en aquesta sessió organitzacions públiques del nostre entorn i de fora de Catalunya presentaran projectes, plans, programes i estudis recents sobre mobilitat i gènere.

Sessió 2: Taula – debat “Dones que mouen el transport públic: vivències i perspectives de futur” (Dimecres 24 de març a les 15h)

Taula debat sobre l’experiència de dones que mouen el transport públic, tant en càrrecs de direcció com en llocs de treball, vinculats a l’operació del servei (maquinistes, conductores d’autobús…). Es vol donar a conèixer la seva experiència en entorns laborals particularment masculinitzats.

Sessió 3: Més enllà de Barcelona: la mobilitat de les dones en el territori català
(Dimecres 07 d’Abril a les 15h)

Catalunya és un país molt desequilibrat des del punt de la distribució de la població en el territori i compta amb àmplies zones amb dinàmiques rurals i amb molt baixa densitat de població. També compta amb àrees urbanes amb dèficits importants en transport públic. La insuficient connectivitat amb transport públic comporta una dependència exclusiva dels mitjans de transport privat per poder desenvolupar moltes activitats quotidianes (compres, anar al metge, anar al banc, fer gestions personals, etc.) i que dificulta l’accessibilitat a la població envellida, joves, dones i col·lectius amb menys ingressos.. Es vol visibilitzar aquesta realitat a través de la veu de dones que viuen en aquests àmbits, així com d’especialistes en aquesta qüestió.

Programa de la jornada

17 de Març a les 15h – Sessió 1

  • Presentació institucional, a càrrec dels col·laboradors i organitzadors.
  • Conferència inaugural: “Una mirada situada de género al transporte y la movilidad. Problemas, proyectos y horizontes en América Latina”. A càrrec de Paula Soto Villagran
  • “Polítiques públiques de mobilitat amb perspectiva de gènere i diversitats” amb convidades de Buenos Aires, Maputo i Barcelona.

24 de Març a les 15h – Sessió 2

  • Taula – debat “Dones que mouen el transport públic: vivències i perspectives de futur” amb conductores, directives i gestores del transport públic.

07 d’Abril a les 15h – Sessió 3

  • Taula-debat “Més enllà de Barcelona: la mobilitat de les dones en el territori català”. Amb convidades de l’Associació de Dones al Món Rural, Associació Catalana de Micropobles i una especialista en polítiques de gènere i desenvolupament rural.
  • Clausura

Totes les notícies